Antsvoris ir nutukimas yra ne tik estetinės problemos, bet ir klinikinės. Gydymas šiuo atveju turėtų apimti:
- svorio mažinimą, kad atitinkamai sumažintų kartu sekančių ligų riziką,
- sumažinto kūno svorio išlaikymą,
- pasikartojančio priaugimo prevenciją.
Efektyvus gydymas reikalauja laiko ir nuolatinės kontrolės. Terapijos pagrindas yra surasti tą reikiamą energijos balansą, mažinant vartojamo maisto kiekį ir didinant fizinį aktyvumą, pasirinkus atitinkamą Studio Figura paketą.
Raumenų masė yra mūsų "krosnis", kurioje deginame riebalus. Deja, su amžiumi šios "krosnies" apimtis mažėja. Jei papildomai naudojame griežtas lieknėjimo procedūras, kurios vietoje to, kad sumažintų riebalinį audinį, "pavogia" iš mūsų raumenų, mes tuksime netgi perdaug nepersivalgydami. Norėdami padidinti metabolizmą, mes turime padidinti raumeninį audinį! Mankšta sumažina hormonų lygį, kurie skatina tukimą, mažina stresą ir padidina riebalų deginimui skirtų hormonų gamybą. Liesėjimas be mankštos sulėtins medžiagų apykaitą ir greitai grįšime prie senojo savo rūbų dydžio.
Labai svarbu metant svorį yra pakankamai valandų skirti miegui (7 - 9 val.). Mokslininkai sako, kad tiek perteklius, tiek ir miego trūkumas padidina grelino – bado hormono lygį ir mažina leptino - sotumo hormono lygį.
Daugelis žmonių, kurie nori sumažinti kūno svorį bet kokia kaina vengia visų riebalų. Jų nuomone, jie yra svorio kaltininkai. Klaida slypi sveikų riebalų tapatinime, kurie privalo būti mūsų kasdieniame racione su nesveikais vadinamais riebalais.
Nesočiosios riebiosios rūgštys omega-3 yra siūlomos žmonėms, kurie laikosi dietos, nes jos atkuria normalią medžiagų apykaitą, o tai leidžia deginti riebalus ir apsaugo nuo jų sandėliavimo.Geriausias jų šaltinis yra sėmenų aliejus, kurį dietos metu reikia naudoti taip – po 1 šaukštą kasdien. Bet greitesnis būdas padidinti metabolizmą ir mesti svorį yra pusiausvyros išlaikymas vartojant nesočiąsias riebiąsias omega 3 ir omega 6 rūgštis.
Omega-6 riebiosios rūgštys yra: agurklėse, nakvišose, ankštinių augalų sėklose, liesoje mėsoje. Labai geru jų šaltiniu yra gama linoleno rūgštis (GLA), kuri padaryta iš linoleno rūgšties, randamos dygminų aliejuje. Jis padidina organizmo gebėjimą deginti riebalus, sužadindamas rudąjį riebalinį audinį. Geriausia suvartoti du šaukštus dygminų aliejaus per dieną.
Labai svarbu yra pradinėje lieknėjimo stadijoje padėti kepenims normaliai funkcionuoti, nes jie yra atsakingi taip pat ir už riebalų apykaitą. Maitinkitės maisto produktais, kurie išlaikys kepenis sveikais ir venkite visko, kas juos pernelyg apkrauna.
Pagrindiniai kepenų "priešai" yra:
- kofeinas - esantis kavoje, arbatoje, šokolade, "Coca-Coloje", guaranos šaknyje;
- cukrus – be saldumynų jo taip pat yra sultyse, kečupuose, užkandžiuose, pvz.: kukurūzų, dribsnių; cukrus dažnai yra pilvo pūtimo, skausmo, vandens sulaikymo ir kepenų apkrovimo toksinais priežastimi;
- trans-riebalai - kyla iš hidrintų augalinių aliejų, esančių, pvz.: margarine, kepimo riebaluose, konditerijos pramonės gaminiuose, greito maisto patiekaluose, gatavuose vartojimui produktuose;
- kai kurie vaistai;
- rupaus maisto nepakankamumas – taip pat sukelia priežastis, blokuojančias toksinų šalinimą iš organizmo.
Nepriklausomai nuo priežasčių, perkrauti kepenys sunkiai susidoroja su riebalų apykaita, todėl mes priaugame svorio.
Tačiau svarbiausias elementas metant svorį yra pakeisti visam laikui mitybos įpročius. "Greitos stebuklingos dietos" poveikis yra trumpalaikis. Laikydamiesi šios dietos rekomendacijų ne tik padedame kepenų funkcionavimui ir darome teigiamą įtaką svorio mažinimo procesui, bet taip pat pageriname savo sveikatą.
Pasinaudokite šiomis gairėmis, kad sulauktumėte teigiamų rezultatų daugeliui metų.
Bendrosios rekomendacijos:
- padidinti fizinį aktyvumą - rekomenduojama bent 3 kartus per savaitę valandos procedūra, vadovaujantis Studio Figura paketais;
- naudotis masažais, teikiamais Roll-Shaper įrenginio;
- vengti streso - nepaisant to, kad, deja, tai dažnai sunku padaryti, psichologinis komfortas yra labai svarbus elementas teisingai metant svorį, ypač kai nusiraminimą randame maiste;
- rūpintis reguliariu, sveiku miegu - užmigti ir pabusti visada vienu konkrečiu laiku, miegoti 7 – 9 val. /parą;
- reguliariai valgyti - visada tuo pačiu metu, 5 kartus per dieną, intervalai tarp valgymų turėtų būti ne ilgesni nei 3 - 4 val., paskutinis valgis iki 20.00 val.;
- rasti laiko valgiui - reikia 20 min., kad signalas pasiektų smegenis, kad mes pavalgėme, paskubomis valgant, dažnai netgi stovint, nepalaikomas geras virškinimas, taip pat tuomet daugiau suvartojame nei reikia mūsų organizmui;
- vartoti užkandžius, pvz.: vaisius, šviežiai spaustas sultis, riešutus, sėklas, šviežias morkas, o ne saldumynus.
- neapsipirkinėti, kai esame alkani, badas yra blogas patarėjas, geriausia apsipirkinėti su produktų sąrašu rankoje.
Rekomenduojami kaip įmanoma mažiau užteršti produktai, pageidautina organiški, gauti iš žinomo šaltinio:
- citrinų sultys su šiltu vandeniu – stiklinė šilto vandens su sultimis, išspaustomis iš pusės citrinos, geriame ant tuščio skrandžio: šarmina virškinimo traktą, skatina tulžies gamybą ir kepenų regeneraciją;
- gėrimai - negazuotas mineralinis vanduo - 1,5 - 2 litrai, 4 puodeliai žaliosios arbatos (gali būti su opuncijomis) ar kitos vaisinės, žaliosios arbatos;
- padidinti baltymų šaltinį vartojant kiaušinius, veršieną, liesą jautieną, triušieną, kalakutieną, vištieną ir upėtakius, lydekas, išrūgas, kefyrą, nesaldintą jogurtą, pasukas, mažo riebumo varškę, sūrius: baltymai pagreitina medžiagų apykaitą, atstato raumenis ir audinius, o šie, savo ruožtu, degina riebalus, o tai garantuoja stabilaus kūno svorio išlaikymą;
- nepakeičiamos yra nesočiosios riebiosios rūgštys - linų sėmenų aliejus: jame yra omega 3 riebiųjų rūgščių (tik nekepkime ant linų sėmenų aliejaus) ir nakvišų, agurklės aliejus: yra GLA aliejų šaltinis, padedantis rudajam riebaliniam audiniui sudeginti kalorijų perteklių;
- daržovės – leidžiama vartoti visas daržoves: papriką, kopūstus, salotas, rukolą, cikorijas, špinatus, Briuselio kopūstus, žiedinius kopūstus, brokolius, artišokus, ropinius kopūstus, ropes, ridikėlius, svogūnus, česnakus, porus, agurkus, moliūgus, baklažanus, šparagus, šparagines pupeles, ridikėlių daigus ir kt., bambuko atžalas ir petražoles, pankolius, krapus, taip pat pievagrybius, tik reiktų vengti bulvių, burokėlių ir virtų morkų, geriausia valgyti žalias, jei gaminame, tai turėtų būti šiek tiek kietos, nepervirkime jų.
- salotos - galite pridėti: citrinų arba obuolių acto su šiek tiek linų sėmenų aliejaus;
- vaisiai - ribotais kiekiais: pagrinde greipfrutai, obuoliai, kiviai, apelsinai, mandarinai, citrinos, persikai, avietės;
- naudokite šilumos pojūtį teikiančius prieskonius - juoduosius pipirus, cinamoną, muskato riešutus, imbierus, kardamoną, raudonėlį, kalendrą, krapus, papriką, česnaką, bazilikus, obuolių actą: didina termogenezę, tokiu būdu padeda deginti riebalus;
- sriubos - valgyti grynas arba vietoje sriubų - daržovių sultis;
- figų kava - skonis kaip tikros: reiktų gerti vietoje įprastos kavos;
- ruošiant patiekalus nedėti: grietinės, kiaušinio trynių, miltų ir cukraus, šiuos komponentus galima pakeisti natūraliu jogurtu.
Draudžiami produktai:
- saldainiai, pyragėliai ir t.t.;
- saldūs gėrimai, įskaitant saldintus slastilinu;
- alkoholis;
- kava, juodoji arbata;
- baltieji ryžiai;
- baltieji miltai;
- baltasis cukrus ir produktai, kuriuose yra cukraus, pavyzdžiui, kečupas, sojos padažas;
- prieskoniai, kurių pagrindas yra mielinis;
- gatavi naudojimui produktai, pavyzdžiui, salotos, įskaitant vaisių/daržovių, koldūnai, blynai;
- trans-riebalai iš keptų patiekalų, margarino, kepimo riebalų;
- venkite gyvūninių riebalų - taukų, sviesto, galima juos pakeisti alyvuogių aliejumi ir sėmenų aliejumi.
Patiekalų ruošimas:
- galite gaminti greitpuodžiuose,
- troškinti be riebalų,
- kepti folijoje ar ant grotelių,
- venkite kepimo, ypač ant riebalų.
|